Terug
Op Watersportpaspoort.nl kunnen alle CWO I, II en III, uitgegeven vanaf het vaarseizoen 2020, geregistreerd worden. Het is de digitale versie van de papieren Watersportpaspoort. Voor de discipline Jachtvaren is het vanaf seizoen 2020 verplicht om te gebruiken, dit in verband met de vernieuwing van de diplomalijn. Voor alle andere disciplines is het gebruik van dit systeem facultatief.

Via deze URL kom je bij het inlogscherm van het digitale watersportpaspoort: www.watersportpaspoort.nl

Hieronder vind je alle informatie voor het gebruik van het uitgebreide systeem. 

Cursist/consument

Je kunt nu je eigen vorderingen in de watersportwereld inzien! Al je behaalde diploma's kunnen vanaf het watersportseizoen 2020 opgeslagen worden in watersportpaspoort.nl. Jij kunt vervolgens inzien welke diploma-eisen je al behaald hebt en welke je nog moet halen voor het uiteindelijk behalen van je volgende diploma. Je instructeur kan ervoor kiezen om je vorderingen dagelijks, wekelijks of maandelijks bij te houden. 
Van onze jongere cursisten kan de ouder of verzorger inloggen om de vorderingen te bekijken.
Let op: alle diploma's behaald voor 2020 zijn niet opgenomen in dit digitale systeem. Het is van belang dat je deze zelf bewaard.

Voor het vergemakkelijken van het gebruik van het systeem hebben we een handleiding voor je geschreven. Je download de handleiding hier.

Instructeur

Als instructeur wordt je in watersportpaspoort.nl gekoppeld aan één of meerdere cursisten tegelijk. Nadat je goed gekoppeld bent, kun je de vorderingen van de cursisten bijhouden net zoals je dat voorheen deed met een papieren vorderingenstaat. Als de cursist aan het einde van de cursus een diploma heeft verdient, kun je dat ook in het systeem uitgeven. De vaarlocatie (vereniging, scouting of vaarschool) kan ervoor kiezen om een behaald diploma uit te printen en fysiek te overhandigen aan de cursist.

Om je op weg te helpen met het gebruik van het systeem hebben we een handleiding voor je geschreven. Je download de handleiding hier.

Locatie beheerder/coördinator

Als locatiebeheerder of coördinator dien je alle cursisten en instructeurs in het systeem te zetten. Dit kan handig met een bestand dat je in één keer in kunt lezen. In het bestand kun je aangeven welke instructeur er les geeft aan welke kinderen. Als deze koppeling goed is verlopen, kan de instructeur gemakkelijk de vorderingen van de cursist bijhouden en kan de cursist gemakkelijk zijn of haar eigen vorderingen inzien.

Er is een handleiding geschreven waarin alle stappen zijn uitgelegd die je als beheerder of coördinator moet volgen. De handleiding download je hier.

Nieuwsberichten; de ontwikkelingen

Watersportpaspoort: Nieuwe functies beschikbaar

Nieuwe functies voor instructeurs:

 • Op een vorderingenstaat en diploma kan aangegeven worden in welke bootsoort gevaren wordt. Klik daarvoor op dit icoontje in de vorderingenstaat:

 • Je kunt een boodschap voor de cursist schrijven die afgedrukt wordt op het diploma. Je doet dit aan het eind wanneer je het diploma uitgeeft in het vakje ‘Vervolg advies’. (De locatie waar je lesgeeft moet kiezen of deze functie gebruikt wordt).

 • Wanneer je in een vorderingenstaat met je cursor over de letters ‘A’, ‘G’ of ‘V’ gaat, dan kun je zien waar de afkorting voor is.

 • Eisen op diploma’s en vorderingenstaten Jachtvaren zijn aangepast en komen nu overeen met de nieuwe diplomalijn. Wanneer je de discipline Jachtvaren Zeilen non-tidal selecteert, opent er automatisch ook de vorderingenstaat voor Jachtvaren Motor non-tidal. En wanneer je de discipline Jachtvaren Zeilen Tidal selecteert, opent er automatisch ook een vorderingenstaat JaV Zeilen non-tidal, JaV Motor Tidal en JaV Motor non-tidal. Het invullen van de eisen hoeft alleen in de vorderingenstaat van het hoogste niveau!
  Tip: Je ziet de nieuwe eisen alleen in een nieuw aangemaakte vorderingenstaat.
   

Nieuwe functies voor Locatie Beheerders:

 • Als locatie kun je ervoor kiezen om het ‘vervolg advies’ dat de instructeur bij het uitgeven van het diploma kan invullen af te drukken op het diploma. Deze functie staat standaard uit. Je kunt het aanzetten bij Profiel > Locatie instellingen.
 • Op een vorderingenstaat en diploma kan aangegeven worden in welke bootsoort gevaren wordt. Klik daarvoor op dit icoontje in de vorderingenstaat (de instructeur kan dit ook):
 • Een vorderingenstaat is vanaf 2021 18 maanden geldig vanaf de datum waarop deze gestart is.
 • LocatieBeheerder kan een diploma verwijderen wanneer deze niet ouder is dan 72 uur.
 • De theorie eisen komen nu bij elkaar onder aan de lijst met eisen op het diploma.
 • Eisen op diploma’s Jachtvaren zijn aangepast naar de nieuwe diplomalijn!
 • Vorderingenstaten kunnen in bulk afgedrukt worden. Je selecteert de vorderingenstaten door gebruik te maken van labels. Volg de volgende stappen:
  -Klik in menu op ‘Vorderingen’

  -Filter de lijst d.m.v. de labels

  -Selecteer de juiste vorderingenstaten

  -Druk op ‘Exporteer’ om een pdf te genereren die jij kunt uitprinten op de voordrukken.

Nieuwe acties waar het secretariaat je beter mee kan helpen.

 • Het CWO secretariaat kan per discipline meer bootsoorten toevoegen. Help ons om het bestand zo compleet mogelijk te maken en laat ons weten als er belangrijke bootsoorten missen.
 • Staat een gebruiker per ongeluk toch dubbel in het systeem? Vanaf nu kan het secretariaat je beter helpen met deze fout te herstellen. Het is uiteraard nog steeds van het grootste belang om zorgvuldig met de data om te gaan en deze situaties zo veel mogelijk te voorkomen.
 • Het secretariaat kan beter assisteren met het uitzoeken van relaties. We kunnen de hoofdgebruiker wijzigen, waardoor, bijvoorbeeld, een later toegevoegde ouder de hoofdgebruiker wordt van een account.
 • Het secretariaat kan vanaf heden diploma’s en vorderingenstaten verwijderen indien deze niet goed zijn ingevuld.

Hier wordt de komende weken nog aan gewerkt:

 • Er wordt een nieuwe rol toegevoegd. Deze rol staat wat betreft de rechten tussen de LocatieBeheerder en Instructeur in. Deze rol kan niet de locatie instellingen aanpassen die gelden voor de gehele locatie, maar kan wel dingen als labels en persoonsgegevens aanpassen en diploma's printen.
 • De locatie kan ervoor kiezen om een diploma met een vertraging van 36 uur te publiceren. Dit is met name voor de jeugdzeilscholen belangrijk en voorkomt dat de cursist al weet dat hij/zij een diploma ontvangt voordat de instructeur hem/haar dat persoonlijk heeft verteld.

Geplaatst op: vrijdag 18 juni 2021

Recenter nieuwsbericht

Meer nieuws