Zwaardboot Jeugd

Kapitein op je eigen boot? Dat kan. De instructeurs leren je stap voor stap om veilig met de boot te varen. Uiteindelijk ben je in staat om overal te komen, over golven te spuiten en weer veilig thuis te komen. Ook leer je alle onderdelen van de boot kennen, de regels op het water en hoe je een wedstrijd vaart. Op bijna alle CWO-locaties wordt lesgegeven in de Optimist. Dit is een internationaal befaamde jeugdklasse waarin alle hedendaagse topzeilers als kind hebben gevaren. De Optimist is een goed doordachte boot met genoeg zeil om hard te spuiten over de plas bij jou thuis, maar die ook op het IJsselmeer kan varen. Doordat de Optimist geen gewicht heeft onder de boot kan hij omslaan, maar geleerd wordt om de boot weer rechtop te zetten. Vaar je liever met z'n tweeën dan zijn er meerdere mogelijkheden: Laser Pico, Topper Topaz, RS Feva of Cadet. Het zijn allemaal snelle boten met 2 zeilen en sommige hebben zelfs een spinnaker. Ze kunnen tegen een stootje en als ze omslaan, kunnen ze snel weer overeind gezet worden. Ze zijn zeer geschikt om te leren zeilen in een zwaardboot.

Zwaardboot 1mans/2mans Jeugd Introductie

Deze opleiding is bedoeld voor jeugd die kennis wil maken met de zeilsport. Tijdens de introductie leert met kennismaken met zeilen. De eerste beginselen van het zeilen worden bijgebracht. Het primaire doel van dit diploma is kennismaken en jeugd enthousiast maken voor de zeilsport. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het sturen en de positie in de boot. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid, het weer en wat vaarjargon.
De introductie geschied onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een zwakke wind.

Zwaardboot 1mans/2mans Jeugd CWO I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

Zwaardboot 1mans/2mans Jeugd CWO II

Cursisten die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij de basis cursus, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Zwaardboot 1mans/2mans Jeugd CWO III

Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.