Zwaardboot

Als je niet bang bent om nat te worden en graag hard wilt varen, dan moet je in een zwaardboot gaan zeilen. Zwaardboten zijn speciaal gemaakt om hard te gaan. Ze zijn zo ontworpen dat ze snel vaart krijgen en gaan planeren. Op veel CWO-locaties, ook bij jou in de buurt, worden lessen gegeven in zwaardboot zeilen. Ga jij de uitdaging aan in deze sportieve boot? Je kunt in je eentje zwaardboot varen, maar je kunt ook met iemand gaan varen. Zo kun je samen met een vriend of vriendin op ontdekkingstocht gaan.

Zwaardboot 1mans/2mans Introductie

Deze opleiding is bedoeld voor personen die kennis willen maken met de zeilsport. Tijdens de introductie leert met kennismaken met zeilen. De eerste beginselen van het zeilen worden bijgebracht. Het primaire doel van dit diploma is kennismaken en de cursist enthousiast maken voor de zeilsport. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het sturen en de positie in de boot. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid, het weer en wat vaarjargon.
De introductie geschied onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een zwakke wind.

Zwaardboot 1mans/2mans CWO I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding wordt men systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals het op- en aftuigen, het sturen, de bediening van de zeilen en het overstag gaan. Dit wordt aangevuld met bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden; een rustig vaarwater en een matige wind tot en met windkracht 3 Beaufort.

Zwaardboot 1mans/2mans CWO II

Cursisten die deze opleiding willen volgen worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij de basis cursus, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres zoals opkruisen, aankomen aan hogerwal etc. Aangevuld met bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden; niet te druk vaarwater tot en met windkracht 4 Beaufort.

Zwaardboot 1mans/2mans CWO III

Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hogerwal én lagerwal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder redelijke omstandigheden, tot en met windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit bij het gevorderdenniveau aan.