Zwaardboot

Als je niet bang bent om nat te worden en graag hard wilt varen, dan moet je in een zwaardboot gaan zeilen. Zwaardboten zijn speciaal gemaakt om hard te gaan. Ze zijn zo ontworpen dat ze snel vaart krijgen en gaan planeren. Op veel CWO-locaties, ook bij jou in de buurt, worden lessen gegeven in zwaardboot zeilen. Ga jij de uitdaging aan in deze sportieve boot? Je kunt in je eentje zwaardboot varen, maar je kunt ook met iemand gaan varen. Zo kun je samen met een vriend of vriendin op ontdekkingstocht gaan.

Zwaardboot eenmans/tweemans I

Deze opleiding is bedoeld voor personen die nog nooit gezeild hebben. Tijdens de opleiding worden systematisch de beginselen van het zeilen bijgebracht. Het diploma omvat de eenvoudige basisvaardigheden zoals op- en aftuigen, sturen, bediening van de zeilen en overstag gaan, aangevuld met de bijbehorende theorie over veiligheid en enkele vaarregels op het water. Dit alles onder gunstige omstandigheden: onder toezicht, met regelmatige wind t/m kracht 3 Beaufort in rustig en beschut vaarwater.

Zwaardboot eenmans/tweemans II

Cursisten die deze opleiding willen volgen, worden verondersteld de beginselen van het zeilen, zoals behandeld bij Jeugdzeilen I, te beheersen. Het diploma omvat naast de eerder genoemde basisvaardigheden ook manoeuvres als opkruisen, aankomen aan hoger wal etc., aangevuld met de bijbehorende theorie. Alles onder redelijke omstandigheden: niet te druk vaarwater op meren en plassen, overdag met voldoende zicht, t/m windkracht 4 Beaufort.

Zwaardboot eenmans/tweemans III

Het diploma omvat zowel de basis- als de gevorderdenmanoeuvres zoals aankomen aan hoger wal én lager wal. Verder worden er bijzondere technieken en de beginselen van het wedstrijdzeilen behandeld. Dit alles onder alle omstandigheden op meren en plassen t/m windkracht 5 Beaufort. De theorie sluit aan bij het gevorderdenniveau.

De Opleidinghandboeken

In de opleidinghandboeken vind je de discipline-afhankelijke bepalingen en afspraken, alsmede de diploma-eisen.

Handboek 2.1 Zwaardboot.pdf